maanantai 30. elokuuta 2021

Luonnosta eläminen

Olen kalastanut, metsästänyt ja marjastanut koko ikäni omaan käyttöön ja tehnyt havainnon tässä vuosien aikana, että metsässä on potentiaalia suomalaisen elämäntavan säilyttämiseksi. Kainuulaiset omaavat luonnosta elämisen ja tätä taitoa minusta täytyisi vaalia ja kehittää, että kaikki hyötyisivät siitä valtakunnallisesti ja kansainvälisesti.

Metsästä löydettävien sienien laajempi hyödyntäminen ja niistä saavutettava taloudellinen potentiaali on jäänyt varjoihin. On nimittäin totta, että Matsutake, pakuri ja tatit ovat erittäin kysyttyjä maailmalla ja näiden sienien viljelyyn täytyisi paneutua lähemmin. Sienien viljelyä voi pian varmasti myös toteuttaa teollisuushalleissa luonnossa kasvattamisen sijaan, mikäli markkinat räjähtävät käsiin.

Nykyisin on myös olemassa vertikaaliviljelyitä maailmalla, jotka mahdollistavat paremmat kasvuympäristöt viljelytuotteille mm. Salaatit, yrtit ja vihannekset. Nämä kerrosviljelmät mahdollistavat pienemmän pinta-alan, vähemmän energiaa, paremman tuoton ja kuluttaa vähemmän vettä. Voisiko lähitulevaisuudessa koulut/ yritykset kasvattaa itse salaattinsa työntekijöille ja opiskelijoille? Tämä uusi viljelymuoto voitaisiin perustaa esim. koulurakennuksen katolle.

Pihkan ja erikoiskasvien  kerääminen kosmetiikkaan ja lääkehoitoon on myös jäänyt harvoille henkilöille ja pelkään, että tieto häviää täältä ajan myötä. Mahlan valuttaminen on alkanut jo “teollistua” ja tulemme varmasti näkemään useampia letkuviritelmiä metsissä. Luonnontuntemuksen lisääminen kouluissa ja markkinatapahtumat toisivat varmasti näiden osa-alueiden työtä esille ja innovatiivisia ajatuksia.

Metsästyksessä toivon laajempaa ja monipuolisempaa saaliin käsittelyn osaamisen säilyttämistä Kainuussa. Trofeet, nahka, liha ja luut ovat hyödynnetty jo aika hyvin mutta paikallisen osaamisen ylläpito ja elinkeinon saaminen näistä tuotteista olisi toivottavampaa, mikäli se tapahtuisi täällä lähellä Kainuussa. Näin säilytettäisiin tietotaito täälläkin päin ja metsästys nähtäisiin laajempana kokonaisuutena alueen elinkeinolle.

Kalastuksesta olen saanut hyvän kuvan Kainuussa, jossa on ammattikalastajia, kalankasvatusta ja urheilukalastus on kasvavampaa, kun jokiin tehdään muutostyöt ja istutuksia lisätään laaja-alaisesti.

Marjastukseen toivon enemmän nuoria, koska minusta se on yksinkertaisin tapa aloittaa luonnossa kulkeminen ja ympäristönsä tunteminen. Marjojen jalostamista myös muiksi tuotteiksi paikallisesti olisi toivottavaa.

Kainuu on tosiaan luonnoltaan rikas ja siitä elämisen taitoa ja tietoa täytyy vaalia ja ylläpitää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tekstisuositukset

Taloutta ja turvallisuutta 24.8.2023

Vasemmistoliiton Li Anderson ja Vihreiden Sofia Virta ovat ruotineet hallitusohjelmaa ja hallitust a mutta heidän ratkaisunsa jäävät kysymys...