sunnuntai 15. elokuuta 2021

Kaivosteollisuudesta

 

Kajaanissa on pitkään kamppailtu mitä tapahtuu seuraavaksi, kun paperitehdas sulki ovensa. Tapahtuuko enää mitään yhtä suurta, kuuluu huokailu ja vanhoja hyviä aikoja kaipaillaan. Maailman sähköistymisen ja mineraalien suuri kysyntä tuovat kuitenkin Kainuuseen valtavasti kaivosteollisuuden yrityksiä etsimään, investoimaan, louhimaan ja jalostamaan tuotteita rikkaasta maaperästämme. Olisi virhe olla käyttämättä tätä maailman tarvetta hyväksi, jotta voimme luoda yrityksiä, kehittää teknologiaa, avata uusia koulutusmahdollisuuksia ja tuoda vaurautta ja vakautta Kainuuseen. 

Kaivostekniikka, teknologia, laadukas ja pitkäjänteinen rakentaminen yhdessä ympäristöarvojen kanssa pakottavat alan yritykset kehittymään ja ottamaan huomioon paremmin sosiaaliset ja ympäristöön tapahtuvat vaikutukset. Lähitulevaisuudessa tulee olemaan niin, että teollisuuslaitokset tulevat kuitenkin olemaan lähempänä ihmisasutuksia. Syy tähän on kiertotalouden kasvu ja merkitys, tuotannon omien hyödykkeiden käyttäminen laajamittaisesti ja ympäristöystävällisesti ja uuden teknologian tuomat mahdollisuudet. 

Näen, että teollisuuslaitokset tulevat lämmittämään asuinkortteleita ylijäämä höyryllä, puhdistamaan jätevesiä, kierrättämään ja tuhoamaan jätteitä, tuottamaan energiaa, rakentamaan infrastruktuuria ja olemalla robotiikan kokeilualusta. Kaiken kaikkiaan tulevat teollisuuslaitokset myös keskitetään enemmissä määrin maan alle, koska sen mahdollistaa teknologia ja rakennustekniikka mutta myös ympäristöpolitiikka ja ihmisasutusten laajentumisen ehkäisy. Teollisuuden kriisinhallinta tulee mukautumaan paremmin yhteen kuntien ja kaupunkien tarpeiden kanssa.


Kajaanissa toimintaa on kehittynyt jo usean vuoden ajan korkeakoulujen ja ammattiopistojen kanssa, joten alan kehitys Kainuussa tulee olemaan nousujohteista ja se tarjoaa tarvitsemaamme opiskelua ja työllisyyttä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tekstisuositukset

Taloutta ja turvallisuutta 24.8.2023

Vasemmistoliiton Li Anderson ja Vihreiden Sofia Virta ovat ruotineet hallitusohjelmaa ja hallitust a mutta heidän ratkaisunsa jäävät kysymys...