maanantai 16. elokuuta 2021

Afganistan - Miksi emme voita!?

 Afganistan! Tuo imperiumien hautausmaa on tullut jälleen uutisiin huononevan tilanteen johdosta, kun taliban ottaa maata haltuunsa länsimaiden autettua maata kokoamaan hallintonsa, turvallisuutensa ja tulevaisuutensa viimeisten 20-vuoden ajan. On aika esittää kysymys jälleen miksi emme voita ja saavuta maassa demokratiaa, rauhaa ja länsimaisia arvoja? 

Tätä kysymystä on esitetty brittiläisen imperiumin, Neuvostoliiton ja nyt läntisen liittouman puolelta jo 150-vuoden ajan. Ensiksi on virhe arvioida, että länsimainen kulttuuri ja arvot kohtaavat paikallisia arvoja tai niitä edes lähdettäisiin soveltamaan hallinnollisesti tai edes paikallisesti. On vain helpompi tapa tappaa toisen kylän asukkaat kaivon takia, kuin ruveta vaikeisiin neuvotteluihin. Afganistan olisi vaatinut tuon 150- vuotta länsimaiden jatkuvaa paikallaoloa ja hallintomuotojen, lakien, oikeuden ja turvallisuuden sulautumista. Länsimaiset arvot eivät kuitenkaan olisi sulautuneet täysin heimokulttuuriin mutta niiden vivahde olisi voinut vakauttaa maata sen verran, että siitä olisi tullut pitkän rauhan aikakauden maa ja se olisi voinut muistuttaa naapurimaitaan enemmän.

Maa on kuitenkin kirottu mittaamattomien luonnonvarojen myötä siihen, että kaikki isot imperiumit haluavat hallinnoida sitä. Jatkuva sotien sykli ei ole tuonut vakautta ja vielä vähemmän rauhaa, kun ei edes selvitä edellisen sodan tuhoista niin alkaa toinen. On erittäin surullista seurata, kuinka monta sukupolvea sotilaita on käynyt palvelemassa maassa ja toivonut rauhan joskus saapuvan sinnekin. Se onko taliban oikea hallintomuoto tuonne niin en ole sitä mieltä. 

Suomalaiset sotilaat ovat sotineet tuota hallintoa vastaan ja ottaneet osaa terroristien metsästykseen. Olen ollut itse todistamassa ja kokemassa tapahtumia, jotka ovat sodan aikaisia tehtäviä. Seuraavaksi onneaan maassa lähtee kokeilemaan Turkki, joka on ilmoittanut halukkuutensa turvata kansainvälistä lentokenttää Kabulissa ja Kiina lähestyy taliban hallintoa talouden ja omien rajojen sisällä olevien islamistien kurissa pitämiseksi. Toivon todellakin rauhaa Afganistaniin mutta en vain näe sitä...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tekstisuositukset

Taloutta ja turvallisuutta 24.8.2023

Vasemmistoliiton Li Anderson ja Vihreiden Sofia Virta ovat ruotineet hallitusohjelmaa ja hallitust a mutta heidän ratkaisunsa jäävät kysymys...